Slaapadvies

Op deze pagina beantwoorden wij de meest voorkomende vragen die jij hebt op zoek naar het beste slaapcomfort.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de meest voorkomende vragen over slapen

Je bent van plan een nieuw bed of matras te kopen. En je vraagt je af waar je onder andere rekening mee moet houden en hoe onderhoud je je nieuwe matras of bed?

Lees dan snel verder!

Hoe test ik mijn nieuwe slaapsysteem?

Probeer indien je een partner hebt samen met je partner te gaan proef liggen. Doe dit ook niet aan het einde van een zware vermoeide of stressvolle dag, maar ga uitgerust op pad. Neem de tijd, ga op je rug en zij liggen, draai regelmatig zoals je ook in je eigen bed doet. Zo ervaar je het beste je nieuwe bed of matras.

Moet ik rekening houden met mijn lengte?

Jazeker een te kort bed slaapt niet goed. Wij adviseren dan ook altijd zeker je matras 10 cm langer te kopen dan dat de langste persoon die in het bed slaapt lang is. Voor een elektrisch bed is dit 20 cm. Vraag je verkoopspecialist naar de mogelijkheden een bed lengte van 210 cm is tegenwoordig vaak standaard.

Moet ik rekening houden met mijn gewicht?

Ja ook dat speelt een belangrijke rol bij het uitzoeken van je nieuwe matras of boxspring. Maar dit hangt ook samen met je lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur van slapen. Spreek daarom altijd duidelijk je voorkeur uit, soft, medium of stevig binnen onze Haarhuis & Jansen collectie hebben wij een ruime keuze van deze hardheden. En zal er altijd een matras te vinden zijn passend bij jouw persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw.

Wat is de ideale temperatuur in mijn slaapkamer?

In je slaapkamer is het van belang dat het niet te warm maar ook zeker niet te koud is. Bij een temperatuur van 17 graden slaap je het beste. Ook is het van belang je slaapkamer regelmatig te luchten en als je gaat slapen het zo donker mogelijk te maken. Door het donker maken van je slaapkamer maakt je lichaam het stofje melatonine aan, ook wel ‘het slaaphormoon’ genoemd. Hierdoor komt de slaap vanzelf.

Wat is het belang van een goed hoofdkussen?

Goed slapen is een totaal pakket, dit betekent dat het naast een goed matras of boxspring je slaapcomfort wordt afgemaakt door de juiste ondersteuning van je hoofd en dat gebeurt door het gebruik van een goed hoofdkussen. Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat je nek en halswervels in één rechte lijn liggen met je ruggenwervels, hierdoor voorkom je o.a. nekklachten.

Hoe vaak moet ik mijn matras draaien of keren?

Niet elk matras kun je keren. Een zogeheten symmetrisch matras kun je wel keren. Wij adviseren dan ook bij een keerbaar matras te draaien met de wisselingen van de seizoenen.

Waarom moet ik mijn matras draaien of keren?

Door regelmatig je matras te keren verleng je de levensduur van je matras. Door het keren van je matras heeft je matras ruim te de tijd om te verluchten. Je matras heeft de tijd om te herstellen en daarmee voorkom je kuilvorming. En zeker geen onbelangrijke: Hygiëne.

Wat is het verschil tussen draaien en keren?

Bij het keren van je matras komt de onderkant boven te liggen en de bovenkant onder. Bij het draaien van je matras komt je voeteneind aan je hoofdeind te liggen en andersom. Het draaien van een matras kan in principe bij elk matras omdat elk matras symmetrisch is opgebouwd.

Hoe lang gaat een matras mee?

De levensduur van je matras hangt sterk af van het type matras, de hoeveelheid vocht die je afstoot gedurende de nacht, het gewicht van de slaper en natuurlijk hoe je je matras onderhoudt. Het tijdig vervangen van je matras is belangrijker dan je denkt. Een slecht matras leidt tot een minder goede slaap wat weer een gevolg kan hebben op je algehele gezondheid maar ook van invloed is op je functioneren gedurende de dag. Onze matrassen gaan gemiddeld 10 jaar mee, mits ze goed onderhouden worden. Ook is het een gegeven dat een matras na 10 jaar “verzadigd ” is, tijdens je slaap verlies je nl. al snel een kwart liter vocht. Bij ziekte is dit vaak nog meer. Een matras kan dit de eerste jaren goed reguleren en absorberen maar naarmate je matras ouder wordt zal dit afnemen en je matras meer moeite hebben met het reguleren en absorberen. Om je matras zo lang mogelijk goed te laten absorberen en reguleren is het dan ook van belang je bed ’s morgens niet gelijk op te maken, maar het beddengoed opengeslagen te laten liggen gedurende de dag.

Kan ik beter 2 losse matrassen kopen voor mijn partner en mij of kan het ook 1 groot matras zijn?

Dit hangt erg af van je persoonlijke voorkeur en je type bed. Heb je bijvoorbeeld een elektrisch verstelbare lattenbodem dan zijn twee enkele matrassen meer geschikt. Qua slaapkwaliteit maakt de keuze niet uit, je kunt zelfs twee verschillende kernen in één matras krijgen zodat je afzonderlijk van elkaar de stevigheid van je matras kunt bepalen. Wat je uiteindelijk kiest heeft vooral meer te maken met je persoonlijke smaak en voorkeur dan met de kwaliteit van slapen.

Waarom een topper?

Bij een boxspring combinatie is je topper de “afwerking” van je matras. Met andere woorden zonder een topper kun je op een boxspringmatras niet slapen omdat dit dan simpelweg te hard is. Eigenlijk is als het ware de toplaag van je matras verwerkt in je topper. Mocht je nu een matras hebben en te stevig slapen of nog niet toe zijn aan een nieuw matras dan kun je er ook voor kiezen om bovenop je matras een topper te leggen. Je zult hierdoor extra comfort creëren en de druk bij je heupen en schouders verlagen.

Ik ben allergisch en nu?

Tegenwoordig komt het steeds meer voor dat mensen allergisch zijn. Wij hebben een uitgebreide collectie matrassen en boxsprings die antiallergisch zijn. Welk matras of boxspring bij jou past is afhankelijk van je allergie, kom daarom langs bij één van onze slaapadviseurs en vertel hun over je allergie zij helpen je graag verder bij de juiste keuze.

Een nieuw bed kopen?

Dat is heel verstandig, want een goed slaapsysteem koopt u voor de aankomende 10 jaar.

In dit nieuwe bed gaat je dus minstens 30.000 uur doorbrengen.

Jouw zoektocht naar jouw nieuwe bed is vast al begonnen en je hebt op internet al aanbieders gevonden die beweren dat zij een matras/ boxspring hebben uitgevonden die voor alle mensen geschikt is. De waarheid is dat dit echt onmogelijk is, want ieder lichaam is anders. De één heeft brede schouders, de ander is heel slank in de taille, nog weer iemand anders heeft een zwakke onderrug en ga zo maar door.

De echte reden waarom aanbieders beweren dat hun matras geschikt is voor iedereen is dat ze dan maar één type bed of type matras op
voorraad hoeven te houden (vaak in aantallen
geproduceerd in Azië, dus lekker goedkoop). Laat je niet verleiden door dit type aanbieders. Je koopt toch ook niet alleen schoenmaat 42 voor jouw hele gezin?

Maak een afspraak met een échte beddenzaak

Wij zijn exclusief importeur van premium beddenmerken en stellen hoge eisen aan onze dealers. Niet iedereen kan dus dealer worden van onze merken. Wij werken uitsluitend met beddenspeciaalzaken die goed opgeleide adviseurs in huis hebben en onze trainingen met succes hebben doorlopen. Onze dealers adviseren op basis van kennis. Indien je een beddenspeciaalzaak in jouw buurt zoekt, adviseren wij jou te kijken op onze verkooppunten. Wij hebben dus al een goede selectie voor u gemaakt… Wel zo handig als je teleurstellingen wilt voorkomen!

slaap posities

Wat is eigenlijk een beddenspeciaalzaak?

Veel beddenwinkels beweren specialist te zijn, maar ook dit klopt vaak niet. Veel winkels proberen je een bed te verkopen met een aanbieding of door bedden aan te bieden die heel goedkoop zijn. Wil je een prijs kopen, dan ben je daar aan het juiste adres.

Een echte slaapspecialist verkoopt geen prijs maar een goed product en neemt de tijd voor jou. De slaapspecialist luistert naar jouw verhaal, informeert jou over de mogelijkheden en geeft jou een eerlijk advies. De slaapadviseur heeft verstand van slapen, de beste slaaphoudingen en heeft interesse in het verbeteren van jouw slaap.

Wil je graag deskundig slaapadvies? Neem dan contact met ons op of één van onze dealers.

Waarom een beddenspeciaalzaak?

 • Proef liggen
  Er is genoeg tijd om op verschillende bedden of matrassen proef te liggen. Bekijk onze verschillende bedden: Haarhuis & Jansen, Nice & Easy, BAS, Viking en Hypnos.

 • Persoonlijk slaapadvies
  De slaapadviseur heeft tijd voor jou en geeft je een persoonlijk slaapadvies. Ga uit van gemiddeld 90 minuten.

 • Goed getrainde verkoopspecialisten
  Elke verkoopspecialist krijgt van ons een speciale training waardoor hij of zij jouw perfect kan adviseren welk soort bed past bij jou slaapbehoefte.

   

Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op bedden, matrassen en weetjes

Beter slapen, beter leven

Wil je ook profiteren van een betere nachtrust maar heb je geen idee wat je moet aanschaffen?
Plan dan een afspraak bij één van onze slaapadviseurs!

×