Wintertijd
Wij geven je graag een aantal handige tips voor een betere nachtrust.
Wintertijd
Op de laatste zondag van oktober gaat de klok weer een uur achteruit en hebben we dus allemaal een uurtje langer slaap.
“Heerlijk!“ zeggen de meeste mensen. Maar niet iedereen kan ervan genieten. Wist je dat veel mensen last hebben van slaapproblemen door het ingaan van de wintertijd?
Wintertijd, klok een uur achteruit
Indien je last hebt van bovenstaand fenomeen,dan weet je hoe vermoeiend deze periode is.
Niet alleen het verplaatsen van de tijd zorgt voor deze extra vermoeidheid, maar ook het minder aantal uren zonlicht ten opzichte van de zomer speelt een belangrijke rol bij jouw gemoedstoestand.
Haarhuis & Jansen, dé slaapspecialist, onderzocht het fenomeen Wintertijd en komt met 6 handige tips om je makkelijker aan de wintertijd te laten aanpassen.
Voordat we met tips komen, leggen we graag eerst uit waarom zomer- en wintertijd eigenlijk zijn bedacht.
Een klein stukje geschiedenis
De Britse aannemer William Willet realiseerde zich in de zomer van 1905 dat een groot deel van de bevolking nog lag te slapen terwijl het al lang dag was. Hij zag grote economische- en praktische voordelen van het invoeren van de zomertijd. Zo gaat het verhaal dat hij er enorm van baalde dat hij zijn potjes golf in de avond te vroeg moest afbreken vanwege het donker worden. Hij heeft de rest van zijn leven geprobeerd om een zomertijd te introduceren in Groot-Brittannië, maar het waren de Duitsers die als eerste de zomertijd invoerden. Dit gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog als maatregel om kolen te besparen in oorlogstijd. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 70 landen die de klok 2x per jaar verzetten, vanwege energiebesparing. Een goede zaak als je bedenkt dat in deze 70 landen bijvoorbeeld de lampen een uurtje later worden aangezet.
Slapen
Maar niet iedereen is blij met het verzetten van de klok. De volgende klachten worden vaak gelinkt aan de wintertijd:
- Vermoeidheidsklachten
- Slecht inslapen
- Moeilijk kunnen opstaan
- Depressies
Wat kunt je doen om makkelijker de donkere maanden van de winter in te gaan?
Hier 6 slaaptips:
- Niet uitslapen
- Probeer wat meer te bewegen overdag
- Eet gezond en op tijd
- Kijk eens kritisch naar jouw bed
- Begin op tijd met de voorbereiding van jouw slaap
- Drink overdag voldoende water
1.Niet uitslapen
Laten we beginnen met duidelijkheid: De wintertijd is de standaardtijd. In de zomer wordt de klok vooruit gezet en in de winter dus weer achteruit, terug naar de “originele” tijd. Onze lichaam en geest zijn gek op regelmaat. Ga daarom liever in de avond een uur later naar bed en ga uit bed op het tijdstip dat je normaal ook doet. Je zult merken dat deze regelmaat al een eerste stap is naar een hele snelle gewenning van aangepaste tijd.
2. Probeer wat meer te bewegen overdag
Het liefste in de ochtend. Want door beweging (bijvoorbeeld sporten of wandelen) maakt je lichaam de stof Endorfine aan. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en zorgt ervoor dat je je energieker en opgewekter voelt. Bovendien vermindert het stress en dat is wel zo fijn tijdens de eerste donkere dagen…
3. Eet gezond en op tijd
Het liefste niet te zwaar. Een heerlijke dikke steak op zijn tijd is geweldig (voor de vleesliefhebbers :), maar makkelijk verteerbaar eten zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt. Probeer de eerste dagen van de wintertijd extra groenten en vis te eten. Bovendien zorgt de afname van daglicht ervoor dat we een hogere behoefte krijgen aan snacken. Overgewicht ligt dus op de loer in de wintertijd!
4. Kijk eens kritisch naar jouw bed
Vooral de mensen die al minder goed slapen hebben extra moeite met de wintertijd. Denk daarom eens goed na hoe je ook alweer dit bed hebt gekozen. Was het omdat je deze zo mooi vond? Was het een aanbieding en heb je je laten verleiden door de lage prijs? Of is het bed geadviseerd door een echte beddenspeciaalzaak? Is jouw bed dus geschikt voor jouw lichaamsbouw en slaapgewoontes? Investeer in een goed bed. Dit zorgt voor een veel betere slaap en dus beter leven.
5. Begin op tijd met de voorbereiding van jouw slaap
Dim de lichten in de woonkamer of vervang ze door ontspannende (geur)kaarsen, leg je telefoon en/of tablet op tijd aan de kant (vooral blauw licht zorgt voor moeilijker in slaap vallen). Kijk niet te lang tv, maar neem bijvoorbeeld een ontspannen bad. Een goed begin van de slaap is het halve werk!
6. Drink overdag voldoende water
Want het drinken van water heeft een reinigend effect en daarnaast houd je door het drinken van water voor het slapen gaan je hormonen, spieren, gewrichten en energie in balans.
Kijk eens kritisch naar jouw bed
Tenslotte willen we nog heel even terug komen op punt 4, jouw bed.
Wij krijgen wel vaker de vraag wanneer een winkel volgens ons een echte slaapspeciaalzaak is.
Een echte beddenspecialist is, zoals de naam al doet vermoeden, gespecialiseerd in bedden en aanverwante slaapartikelen. Ga dus niet naar de eerste de beste winkel die “ook bedden” verkoopt naast artikelen die niets met slapen te maken hebben (bijvoorbeeld servies en/of woonaccessoires). Laat je ook niet verleiden tot een “koopje” of een aanbieding. Winkels die bedden proberen te verkopen met de laagste prijs of hoogste korting zijn per definitie geen speciaalzaak. Laat je liever informeren door mensen die verstand van slapen hebben. De adviseur zal jouw verhaal aanhoren en een eerlijk advies geven. Bedden zijn van vitaal belang voor jouw gezondheid. Een goed bed is zeker niet goedkoop, al is het niet zo dat het duurste bed per definitie het beste voor jou is.
Neem dus de tijd om de juiste winkel te vinden. Als importeur van verschillende beddenmerken, werken wij uitsluitend samen met echte beddenspeciaalzaken.
Tenslotte: Wij hopen dat je wat makkelijk kunt wennen aan de wintertijd door onze slaaptips en wensen je heerlijke winternachten!