Wat is eigenlijk Scandinavisch slapen?

juli 28th, 2020

Scandinavisch slapen

Scandinavisch slapen is de laatste jaren steeds bekender geworden.

Veel beddenfabrikanten zijn in het fenomeen “Scandinavisch Slapen” of “Zweeds Slapen” gedoken en bieden nu met trots hun beste modellen aan als echt Zweeds bed.

Neem Auping: Een Nederlands merk dat hun model Kiruna presenteert en het een Zweeds bed noemt. Of Beter Bed met de Karlsson boxspring.

Maar wat houdt Scandinavisch slapen eigenlijk in en klopt het wel dat Nederlandse bedrijven een écht Zweeds bed kunnen maken?

Om deze vragen goed te beantwoorden moeten we de fabriek van Viking Beds of Sweden eens bezoeken. Want deze fabrikant is, zoals “Beds of Sweden” al doet vermoeden, echt gevestigd in Zweden.
In het plaatsje Ekenässjön wel te verstaan.

We spreken af met Magnus Söderberg, eigenaar van dit familiebedrijf.

De bevlogen ondernemer neemt alle tijd voor ons en laat ons alle kneepjes van zijn Viking bedden zien:

  • Pocketveren van Zweeds staal die twee keer zijn na-gehard.
  • Geen verlijmingen in het bed.
  • Geen drukverdelers.
  • Natuurlijk latex rechtstreeks op de pocketveren geplaatst. Dit gebeurt zonder lijm, maar met hotmelt (een soort hete wax) ter dikte van een pennenstreep.

Magnus Söderberg, eigenaar van Viking Beds of Sweden, aan het woord.

Magnus, eigenaar Viking bedden
Magnus Söderberg

Magnus: “In een echt Zweeds bed zitten geen drukverdelers in het matras, want zonder drukverdelers kunnen de pocketveren het beste individueel en los van elkaar werken.”

Hij vervolgt;” De losse topmatras fungeert als drukverdeler.. Eigenlijk zouden onze bedden dus te zacht aanvoelen zonder topmatras. Belangrijk is ook dat de boxen een hoge veerweg hebben. Bij Zweeds Slapen gaat het om het samenspel van box, matras én topmatras.”

Goed om te weten dus dat de topmatras er voor zorgt dat uw bed wat steviger aanvoelt in een écht goed Zweeds bed. En daar gaat het dus mis met alle niet-Scandinavische bedrijven (hoe goed ook) die een imitatie proberen te maken van een Zweeds bed. Want in de volksmond wordt een gestoffeerd matras op een boxspring met een topper door dergelijke fabrikanten als Scandinavisch bestempeld. Dit heeft echter niets met Zweeds slapen te maken! De bedden zien er misschien Scandinavisch uit, maar hebben een totaal ander ligcomfort.

De box en het matras zijn in de regel knetterhard en de (vaak veel te dikke) topmatras moet er dan voor zorgen dat er nog een klein beetje comfort in het bed komt.

Indien u een beddenspeciaalzaak bezoekt en u écht het Scandinavische comfort wenst, zou u de verkoper eigenlijk moeten vragen om de topmatras van het bed af te halen. Indien u dan een ultra-zacht comfort voelt, weet u dat u in de regel aan het juiste adres bent. Indien het matras hard aan voelt, koop het bed dan niet, want u zult teleurgesteld worden als u het bed een tijdje in gebruik neemt.

Ontdek onze verschillende typen Viking topmatrassen.

Viking topmatras

Ons advies

Koop een écht Scandinavisch bed bij een Viking dealer of verdiep u eens in de andere Scandinavische beddenmerken, zoals: Hästens of Carpe Diem.
Qua prijs-kwaliteitsverhouding vinden wij Viking bedden het meest interessant, maar ook de andere Zweedse beddenmerken zijn al heel veel beter dan de imitatie merken.

Voor meer informatie over ons beddenmerk Viking adviseren wij u onze pagina te lezen over de kracht van een Viking bed.

Viking bed