Viking Sirius Continental

Topmatras

Topmatras

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde en de keuze van het juiste topmatras kan een aanzienlijk verschil maken. Topmatrassen, met name die gemaakt zijn van materialen zoals natuurlatex en HRP (High Resilience Polyurethaan) schuim, zijn populaire keuzes om het comfort van uw bed nog meer te verbeteren. In deze blog vertellen we hoe lang deze toppers meegaan, de cruciale factoren die hun levensduur beïnvloeden en de verschillen tussen natuurlatex- en HRP-schuim.

De levensduur van een topmatras hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het materiaal, het gebruik en het onderhoud. Over het algemeen hebben natuurlijklatex, HRP schuim en natuurlijke materialen zoals wol en katoen een goede reputatie als duurzame materialen.

Natuurlatex topper:

Natuurlatex staat bekend om zijn natuurlijke veerkracht en duurzaamheid. Een hoogwaardige latex topper kan tot wel 7 jaar meegaan. De duurzaamheid wordt beïnvloed door de latexkwaliteit, dikte van de topper en het onderhoud.

HRP Schuim topper:

HRP schuim is een speciaal soort polyurethaanschuim met verbeterde veerkracht. Deze toppers hebben over het algemeen een iets langere levensduur als latex, variërend van 7 tot 10 jaar.

Topper met natuurlijke materialen (o.a. wol, katoen, paardenhaar):

Over het algemeen staan natuurlijke materialen bekend om hun duurzaamheid en veerkracht, wat kan bijdragen aan een langere levensduur van de topper. Een 100% natuurlijke topper die goed wordt onderhouden, kan doorgaans tussen de 8 en 10 jaar meegaan.

Kies altijd voor toppers van gerenommeerde merken en leveranciers. Daarnaast hebben dikkere toppers over het algemeen een langere levensduur. Een topper van voldoende dikte biedt betere ondersteuning en vermindert slijtage.

 1. Keer en draai je topper regelmatig. Minimaal elk kwartaal is het raadzaam je topper te draaien en te keren. Om het voor jezelf makkelijk te houden kun je het standaard aan het begin van een nieuw seizoen doen. Het is nog beter om je topper elke maand te draaien. Doe dit dan bijvoorbeeld standaard in de eerste week van de nieuwe maand. Het draaien en keren van je topper verminderd kuilvervorming en zorgt dat de topper tijd heeft te herstellen. Hierdoor behoudt de topper zijn vorm en ondersteuning.
 2. Gebruik altijd een goed passende hoeslaken en molton om de topper te beschermen tegen vuil en wrijving. Hierdoor wordt voorkomen dat de stof van de topper snel slijt. Dit verlengt niet alleen de levensduur, maar houdt de topper ook hygiënischer.
 3. Ventileer je slaapkamer goed en laat de topper regelmatig luchten door bijvoorbeeld de dekens en lakens terug te slaan tijdens het opmaken van het bed. Dit helpt vocht te verminderen en de topper fris te houden.
 4. Voorkom overmatige belasting, een topper is gemaakt om op te slapen niet om op te springen of langdurig te zitten. Vermijd dit dan ook zoveel mogelijk.
 5. Plaats je bed niet in direct zonlicht, omdat UV-stralen de materialen van de topper kunnen beschadigen. Kies een locatie in de slaapkamer waar de topper minder blootgesteld wordt aan de zon.
 6. Raadpleeg de onderhoudsinstructies van de fabrikant en volg deze nauwkeurig op. Sommige toppers kunnen specifieke zorgbehoeften hebben, afhankelijk van het gebruikte materiaal.
 7. Als laatste tip, inspecteer regelmatig je topper op tekenen van slijtage, scheuren of beschadigingen. Als je iets opmerkt, handel dan snel om verdere schade te voorkomen.

Ben je opzoek naar een nieuwe topper voor op je boxspring of matrassen? Dan is het verstandig om rekening te houden met verschillende factoren die aan jouw specifieke behoefte voldoen.

Bij het kiezen van een nieuwe topper zijn er meerdere belangrijke overwegingen:

Materiaalkeuze:

 • Schuimsoort: er zijn verschillende soorten schuimtoppers, zoals traagschuim, latex en High Resilience Polyurethaan (HRP). Elk type biedt verschillende eigenschappen, zoals ondersteuning, veerkracht en warmtegevoeligheid. Kies het materiaal dat het beste bij je voorkeuren past.
 • Natuurlijke materialen: als je de voorkeur geeft aan natuurlijke materialen, overweeg dan toppers met bijvoorbeeld natuurlatex, paardenhaar, wol of katoen.

Slaaphouding en voorkeuren:

Wat is je slaaphouding? Rugslapers hebben bijvoorbeeld vaak baat bij een andere ondersteuning dan zij- of buikslapers.

Als je gevoelig bent voor warmte, vermijd dan materialen die de warmte vasthouden, zoals sommige soorten traagschuim.

Allergieën:

Als je allergieën hebt, kies dan hypoallergene materialen en stoffen. Natuurlijke materialen zoals latex en wol kunnen allergievriendelijke opties zijn.

Ventilatie:

Goede ventilatie is belangrijk om te voorkomen dat de topper te warm wordt. Overweeg materialen met natuurlijke ventilatie-eigenschappen, zoals latex.

Onderhoud en reiniging:

Controleer of de topper al dan niet gemakkelijk te onderhouden is. Raadpleeg hierbij de onderhoudsinstructie van de fabrikant of vraag het in de winkel.

 1. Een pulse latex matras van 7 cm dik met ventilatieborder en een antibacteriële tencel tijk.
 2. Een latex matras van 4 cm dik met een afritsbare tijk van antibacterieel tencel.
 3. BLU topmatras, een topmatras met een “warme” wollen kant en een “koele” katoenen kant.
 4. Pulse topmatras, een veerkrachtige latexschuim met een bijzonder ventilerend vermogen en een optimale vochtregulatie.
 5. DL topmatras, een uitstekend ademend topmatras van natuurlatex dat zich perfect aanpast aan je lichaam.
 6. DL Talalay topmatras, de puntelasticiteit van Talalay latex is onevenaarbaar en de open celstructuur zorgt voor een perfecte vocht- en lucht regulering.
 7. BLU Talalay topmatras, het meest luxe matras. Dit matras heeft een “warme” wollen kant en een “koele” katoenen kant dit in combinatie met de puntelasticiteit van Talalay latex maakt dat je een topmatras hebt van ongekende luxe slaapcomfort
 8. Luxury topmatras gemaakt van natuurlijke materialen zoals latex en wol. Biologisch en volledig traceerbaar.

Besparen op jouw topper is eigenlijk ook besparen op jouw kwaliteit van leven. Wil je elke dag vermoeid wakker worden? Of wil je jouw dag lekker fris beginnen en het gevoel hebben de hele wereld weer aan te kunnen? Naast gezonde voeding en voldoende beweging is goed slapen essentieel voor jouw gezondheid. Laat je niet verleiden door een prijs, maar ga voor kwaliteit.

Er is veel te lezen over slaapadvies, maar je kunt natuurlijk ook een afspraak bij ons of bij onze dealers maken. Wij vertellen je graag meer!

×