Zomertijd

Zomertijd:

Tijdens de olie crisis is men begonnen met het invoeren van de zomertijd. De wintertijd is namelijk de standaard tijd. Het was een handig als de klok een uurtje naar voren ging want zo was het langer licht in de avond als iedereen nog actief was en later licht in de ochtend als men nog veelal in bed lag. Hierdoor bespaarde je op lampen en dus automatisch ook op olie. Er is veel gaande over het stoppen van het verzetten van de tijd.

Maar eigenlijk is het ingaan van de zomer een klein feestje!

Hoe lekker is het om na een lange werkdag nog te genieten van de bomen die weer in bloei komen, de vogels die nog heerlijk fluiten. Het is weer Lente en de zomer komt eraan. De tijd van liefde en genieten.

Wanneer gaat de zomertijd in?

De laatste zondag van maart wordt de tijd verzet. Een handig ezelsbruggetje is maart: voorjaar = tijd vooruit.

Invloed van de zomertijd op je slaap.

De discussie over het wel of niet afschaffen van de zomertijd is er niet voor niets. Diverse cijfers tonen aan dat in de eerste weken na het verzetten van de tijd er meer ongelukken gebeuren ( verkeer en werk) en er 5% van de mensen vaker een hartaanval krijgen. Dit komt puur door het slaapgebrek wat je onbewust creëert door het verzetten van de tijd. Hoeveel last jij als persoon hangt af van het type dat je bent. Ben je een echt ochtendmens dan zul je minder last hebben van het verzetten van de tijd, maar ben je een echt avondmens dan kun je tot wel vier weken na het verzetten nog last hebben.

Hoe wen je nu zo snel mogelijk aan de zomertijd?

Ga alvast volgens de zomertijd naar bed en sta ook vast volgens de zomertijd op.

Dit doe je door halverwege maart te beginnen met elke avond 10 minuten eerder naar bed te gaan, hierdoor zit je eind maart al met je interne klok op de juiste tijd en heb je minder last van de overgang.

Pas je aan naar het dagritme van het licht. Gooi de gordijnen open zodra het licht wordt en bij schemering probeer je vast te ontspannen zodat je goed kunt inslapen.

Geef toe aan de signalen van je lichaam, ben je moe overdag doe dan een dutje of ga naar bed. Ben je vroeg wakker ga dan uit je bed en geniet van een mooie zonsopgang.

Nog een laatste tip!

Zet je horloge vast op de zomertijd zaterdagavond na 18:00 zo wennen je hersenen alvast aan de “nieuwe tijd”

×