ganzendons van Dauny

Slapen onder een ganzen donzen dekbed?

Ganzen donzen dekbed

Waarom kiezen voor een dekbed van ganzen dons? Wij leggen je het uit.

Verschillende soorten dekbedden.

Eigenlijk kunnen we de dekbedden onderverdelen in een aantal soorten dekbedden:

 • Dons
 • Wol
 • Synthetisch
 • Katoen

Waar liggen de verschillen? Een synthetisch dekbed is zoals de naam het al zegt: van synthetische materialen. Deze materialen ademen minder en zijn broeieriger dan wol of ganzendons. De reden waarom het broeierig is omdat het dekbed niet gemaakt is van natuurlijke materialen en hierdoor minder goed isoleren. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat het zweterig is.

Wol is een natuurlijk materiaal en ademt al een heel stuk beter en neemt ook veel beter transpiratie vocht op. Wol neemt maar liefst tot 35 % van zijn eigen vocht op, zonder vochtig aan te voelen. Een wollen dekbed is zwaarder dan een donzen of synthetisch dekbed. Een synthetisch dekbed is veel goedkoper dan een een wollen of donzen dekbed. Nadeel van een synthetisch dekbed is dat het veel minder goed vocht opneemt dan wol of dons. Een ander nadeel van een synthetisch dekbed is dat het minder goed isoleert, hierdoor heb je in de winter een minder “warm” gevoel dan wat je hebt als je onder een wollen of donzen dekbed slaapt. Nadeel van een wollen dekbed is als in winter wanneer de nachten kouder zijn een wollen dekbed kiert, met andere woorden: het niet lekker aansluit op je lichaam. Hierdoor kun je als het ware tochtgaten creëren. Dit is 1 van de grote verschillen tussen het natuurlijke wol en het natuurlijke dons.. Doordat dons zo licht is past het zich perfect aan de contouren van jou lichaam. Vooral een goed ganzen donzen dekbed sluit perfect aan op je lichaam. Daarom zijn wij ook enorm enthousiast over een ganzen donzen dekbed. Graag gaan wij dan ook dieper in op ganzendons.

Ganzen dons van Dauny

Wij hebben gekozen voor de ganzen donzen dekbedden van Dauny. Gelukkige bezitters van een Dauny dekbed kunnen erover meepraten: wat blijft het een fantastisch gevoel om onder zo’n luxe dekbed te liggen. Dauny heeft haar producten tot in perfectie verfijnd waardoor, als je éénmaal onder een échte Dauny heeft geslapen, je nooit meer wat anders wilt De fabriek staat in het prachtige Zwitserland en Dauny staat bekend om hun liefde voor het vak en de liefde voor het product, in dit geval het ganzen dons. Dauny is er dan ook trots op dat hun hele assortiment is voorzien van het Downpass logo. Dit logo staat voor ethisch verkrijgen van dons en veren uit de agrarische veehouderij. De producten met dit label garanderen de uitsluiting van levend plukken, goederen van de productie van foie gras en de controle van de veehouderij. De toeleveringsketen is volledig transparant en traceerbaar.

Down pass Dauny dekbed

Made in Zwitserland

De Dauny collectie omvat een breed scala aan geselecteerde producten van de hoogste Zwitserse kwaliteit. Ze worden gemaakt in de landelijke Reussvallei, in het dorp Fischbach-Göslikon. Hier wordt zeer zorgvuldig en volgens de strengste hygiënenormen, het dons en de veren gewassen met vers en zuiver Zwitsers bronwater, ontsmet in een stoombad en gedroogd. Vervolgens wordt het dons gesorteerd en gecontroleerd in eigen laboratorium.

Dauny dekbedden en kussens worden met de hand gemaakt met het beste grootvlokkige dons en afgewerkt met een tijk van de mooiste stoffen, dit alles om zo een product te creëren die aan de hoogste slaapwensen voldoet. De dekbedden en kussens voelen aangenaam licht aan, doordat Dauny 100% nieuw zuiver ganzendons gebruikt. Bij andere ganzen donzen dekbedden worden ook ganzenveren gebruikt. Ganzenveren zijn zwaarder en nemen geen vocht op en geven geen warmte af. Met Dauny heb je een dekbed en/of kussen die kwalitatief aan de hoogste verwachtingen voldoet.

Voordelen van Ganzendons

Ganzendons is een luxe materiaal, wat met name te danken is aan de ongekende eigenschappen die bijdragen aan het ultieme slaapcomfort. Wij hebben de voordelen van ganzendons op een rijtje gezet.

 • Ganzendons neemt transpiratie en verdampingswarmte moeiteloos op. Het dekbed behoudt zijn frisheid en de lichaamstemperatuur blijft hierdoor de gehele nacht vrijwel constant.
 • Ganzendons heeft een erg hoge isolatiewaarde. Het biedt daardoor snel behaaglijke warmte, wat met name gedurende koude nachten ideaal is.
 • Dankzij de grotere donsvlokken is ganzendons sterk en volumineus, maar ook vederlicht. Het uit zich in een heerlijk zacht, luchtig dekbed waar je jezelf helemaal in kunt verstoppen.
 • Ganzendons is hoog elastisch. Een donsvlok behoudt zijn vorm, ook na het meermaals opschudden en luchten van het dekbed.

Een dekbed met ganzendons is geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Door de goed isolerende en vochtregulerende eigenschappen biedt ganzendons geen leefklimaat voor huisstofmijt

Clima active® Outlast® 2

Een deel van de Dauny collectie heeft een tijk voorzien van een Hightech stof. Deze stof zorgt ervoor dat het ganzendons perfect aansluit op de temperatuur die jij wenst! Niet te warm, niet te koud. Het revolutionaire temperatuur regulerende Outlast®-concept, op basis van de PCM-technologie (Phase Change Material) neemt de overtollige warmte op en slaat deze op. Zodra het kouder wordt, dan wordt deze warmte weer afgegeven. Door deze hightech-stof heb je de gehele nacht een ideale en comfortabele temperatuur wat bijdraagt aan een comfortabele slaap.

Tips


Wij raden je aan de volgende onderhoudstips in acht te nemen waardoor jouw dekbed zo lang mogelijk mooi blijft:

 • Beddengoed heeft ’s morgens veel frisse lucht nodig zodat het vocht dat tijdens het slapen is opgenomen, weer kan verdampen.
 • Slaapkamers dagelijks goed luchten.
 • Beddengoed dagelijks goed opschudden. Bij sommige dekbedden is het mogelijk dat de vulling „verschuift”. Daarom moeten het dons en de veren af en toe opnieuw verdeeld worden door er met de hand over te strijken.
 • Regelmatig luchten in de frisse droge lucht, echter beschermen tegen zonnestralen.
 • Stofzuiger en mattenklopper niet gebruiken.
 • Geen sprei op het bed leggen, het moet kunnen ademen.
 • Regelmatig het beddengoed verschonen. Draai het dekbed hierbij van hoofd- naar voeteind.

Goede nachtrust alvast!

×